Nationalmuseet arbejder stadig på det store springvand i Vigelandsparken i Oslo

Skrevet af Michel Malfilâtre og Louis Lange Wollesen

Alle kunstværker i Vigelandsparken er udført af August Vigeland. Det store springvand er en del af over 200 kunstværker, som kunstneren gennem hele sit virke har udført. Skulpturerne og reliefferne af bronze på det store springvand viser et romantisk udtryk for livets forskellige faser, der strækker sig fra barndom og ungdom, gennem voksenlivet til alderdom og død. Springvandet er opført i perioden fra 1920, hvor de første skitser til projektet blev tegnet, til ca. 1950. Vigelandsparken er en del af Frognerparken i Oslo, som hvert år besøges af ca. 1 million turister.

Nationalmuseets skulpturværksted blev i 2017 tilbudt at byde på en fantastisk opgave med at overflade-rense og overfladebeskytte figurgrupperne af mandshøje bronzeskulpturer på tre hjørner af det store springvand i Vigelandsparken i Oslo. Vigelandsparkens egne konservatorer havde selv udført opgaven på det første hjørne, men man indså herefter, at opgaven var for stor til, at de selv ville kunne løse opgaven med hele springvandet.

Opgaven blev sat i licitation, som blev vundet af Nationalmuseet, og arbejdet blev startet op i foråret 2018. I både 2018 og 2019 blev der arbejdet på opgaven, så hvis du vil læse mere om opgaven, så læs gerne vores tidligere blogindlæg “En varm hilsen fra Oslo” og “En varm hilsen fra Oslo – del 2”.

Opgaven med mekanisk at afrense bronzeoverfladen og efterfølgende overfladebeskytte den med en dertil egnet voks består af tre etaper (tre år). Det er planlagt, at der skal afrenses og overfladebehandles en skulpturgruppe, der er bestående af fem bronzeskulpturer på hvert hjørne, om året. Det var derfor sidste etape af opgaven, der skulle have været udført her i foråret 2020.

Men som så meget andet, grundet COVID19-pandemien, er det ikke muligt at udføre opgaven i øjeblikket. Den norske og danske stat har indført nationale restriktioner for ind-og udrejse, som gør det næsten umuligt at sende arbejdskraft mellem vores to lande. Desuden er det ikke muligt at opfylde de retningslinjer, der er udstukket i forbindelse med COVID19-pandemien. Så arbejdet med bronzeskulpturerne er desværre udskudt i øjeblikket.

Det er indtil videre planen at afslutte opgaven til efteråret 2020, hvis restriktionerne, afledt af COVID19, bliver lempet, og hvis det lader sig gøre at udføre arbejdet på dette tidspunkt. Alternativt vil opgaven forhåbentlig kunne blive udført foråret 2021.

Vi glæder os og ser frem til at kunne afslutte denne enestående opgave, hvor vi har fået mulighed for at arbejde med konserveringen af nogle af den norske nations fornemmeste bronzeskulpturer.

Hvis man er i Oslo, skal man tage sig tid til at se Vigelandsparken, idet den er enestående, og som et lille gode er det gratis at komme ind 🙂

Om Anja Liss Petersen

Konservator på Natmus
Dette indlæg blev udgivet i Bevaring, Bronzeskulptur, Oslo, Skulptur og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *