En varm hilsen fra Oslo – del 2

skrevet af Louis Lange Wollesen

Arbejdet med overfladerensning og efterfølgende voksbehandling på bronzeskulpturgruppen på det ene hjørne af hovedfontænen i Vigelandsparken, er nu kommet ind i den afsluttende fase. Overfladerensningen er næsten færdig, og vi skal så småt til at påføre voks. Der voksbehandles med to lag voks for at give bronzeoverfladen en god beskyttelse mod vejr og vind.

Før overfladerensningEfter mekanisk rensningEfter konservering

 

 

 

 

 

 

Billedet til venstre viser en detalje fra en af skulpturerne, inden der er blevet overfladerenset. Billede i midten viser stadiet efter mekanisk afrensning. Billedet til højre viser samme detalje, hvor der er påført første lag voks. Foto: Nationalmuseet, Anders E. Løkkegaard

Overfladerensningen foregår ved mekanisk bearbejdning. Der arbejdes fortrinsvis med håndbørster og roterende værktøj. Der anvendes ikke kemikalier til afrensningen.

Arbejdet med skulpturerne på fontænen er som tidligere nævnt et samarbejde mellem Vigelandsmuseets konservatorer og Nationalmuseets konservatorer. Vi har med denne opgave derfor fået mulighed for at udveksle erfaringer indenfor konservering af udendørsbronzer. Til eksempel kan nævnes, at vi i fællesskab har besluttet at anvende forskellige typer afsluttende voksbehandling, som begge institutioner benytter til sådanne opgaver. Så kan man ved at sammenligne dem om nogle år bedre udvælge, hvilken type voks der egner sig bedst til overfladebehandlingen af udendørs bronzeskulpturer.

Konservatorerne

Konservatorerne fra Vigelandsmuseet og Nationalmuseet på stilladset som er bygget op omkring Gustav Vigelands bronzeskulpturer, mens vi arbejder med dem. Vi er iført masker med hjælpemotor, idet støvet, der udvikles fra afrensningen, indeholder forskellige giftige partikler. Foto: Gæst på stilladset, Martin Mogstad.

Vigelandsparken er meget besøgt, og der kommer ustandseligt grupper af turister fra hele verdenen forbi for at se på parken. De kommer også forbi vores stillads, som på grund af varmen står med delvis åbne sider. Det giver parkens gæster mulighed for at se, hvad der foregår, og jeg tror denne opgave, er den, hvor vi er blevet fotograferet flest gange.

Stilladset omkring fontænen

Her ses det delvist åbne stillads med en forbipasserende gruppe af turister. Foto: Nationalmuseet, Anders E. Løkkegaard.

Opgaven i Vigelandsparken afsluttes onsdag den 13. juni 2018, hvorefter stilladset fjernes, og der påfyldes vand i fontænen. Så hvis man er i Oslo i sommerens løb, så er Vigelandsparken bestemt et Must see 🙂

Om Anja Liss Petersen

Konservator på Natmus
Dette indlæg blev udgivet i Bronzeskulptur, Oslo, Skulptur og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *