POPART POLLY – en dukke af plast

Dukken Polly er POPARTs maskot. Hun er fremstillet af 11 forskellige typer plast, som man ofte finder i museernes samlinger.

Polly på British MuseumF.eks. er Pollys hat lavet af et målebæger i polystyren. Hendes tunge består af et lille stykke silikone-bageform. Tørklædet, som hun har om halsen, er af PVC, og kroppen er fremstillet af en almindelig vandflaske af polyethylene terephthalate.

Formålet med Polly er at undersøge, hvor hurtigt de forskellige typer plast nedbrydes i realtid i forskellige miljøer. Alle POPARTs partnere har derfor fået tilsendt en dukke, som de skal opbevare og passe på i de tre år, som projektet varer. I 2011, når de 3 år er gået, vil vi undersøge, hvordan Polly har ændret sig. Dette arbejde vil indgå som en del af den samlede undersøgelse.

Polly natmusVi holder løbende øje med Polly rundt omkring i verden. Nationalmuseets egen dukke sidder udstillet i et skab i personalets kantine. Udover at tage fotografier af Polly med jævne mellemrum, for at dokumentere eventuelle forandringer, har vi placeret en datalogger ved siden af hende. Dataloggeren registrerer temperatur og relativ luftfugtighed i skabet. Vi har også placeret nogle A-D Strips i skabet. A-D står for Acid-Detection, og de små papirstrimler indikerer surhedsgraden af det omgivne miljø. Normalt bruges A-D Strip til at måle, hvorvidt der er eddikesyre til stede i gamle acetatfilm. Ved bestemte forhold kan acetatfilm nemlig udvikle det såkaldte eddikesyre-syndrom, hvor negativerne afgiver sure gasser, der nedbryder negativet selv.

Pollys fødder, marts 2010På British Museum i London sidder Polly i laboratoriets vindueskarm sammen med en ældre skulptur af træ. Her får hun dagligt masser af lys. Allerede nu kan man se, at Polly har ændret sig. Hendes ene fod, som er lavet af polyuretan-ether skum, er gulnet meget, hvilket er et typisk nedbrydningstegn. Pollys anden fod er knap så gulnet. Den er lavet af polyuretan-ester skum. 

Polly ophængt i glasmontre på Victoria and Albert MuseumPolly ophængt i glasmontre på Victoria and Albert MuseumPå Victoria and Albert Museum i London er Polly kommet op at hænge i en lukket glasmontre. Her måles ligeledes temperatur og relativ luftfugtighed, for at man senere kan undersøge det klima, som plastdukken har været udsat for.

Om Anja Liss Petersen

Konservator på Natmus
Dette indlæg blev udgivet i Plast og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *