Første del af projektet er netop overstået. Her har vi set på effekten af tør-rensning. Formålet var, at undersøge om nogle af de gængse redskaber, som konservatorer traditionelt anvender på andre materialegrupper, kan bruges på plast uden at beskadige materialets overflade. Til forsøget blev følgende plastmaterialer, som ofte findes i museernes samlinger, udvalgt; polymethylmetakrylat (plexiglas), der bl.a. bliver brugt til fremstilling af skilte og kontaktlinser; polyvinylklorid (PVC), som fx. bruges til kabelisolering og bruseforhæng; polyester, som man laver colaflasker af; polyetylen, der bl.a. bruges til fremstilling af Tupperware-beholdere, og polystyren, som man laver CD kassetter af.
For hver type af plast testede vi 21 forskellige redskaber til rensning, såsom svampe, klude, pensler og støvkoste. Størstedelen af de valgte produkter kan man finde på et almindeligt konserveringsværksted. Andre af de udvalgte produkter kendes fra husholdningen, såsom mikrofiberklude og opvaskesvampe.
Resultatet af dette forstudie vil blive brugt som udgangspunkt for projektets næste trin, hvor de forskellige redskaber vil blive brugt i kombination med henholdsvis vandige (f.eks. opvaskemiddel) og solventbaserede (f.eks. alkohol) rensemidler.
Se mere om POPART projektet på: http://popart.mnhn.fr/