En glædelig dag!

Uge 18

Det har været en god dag for konservatorerne i Røros Kirke. Restaureringsarbejdet kræver samarbejde blandt flere fagfolk, og de forskellige parter mødes jævnligt til byggemøder for at drøfte byggesagen. Robert Larsen, konservator og faglig ansvarlig fra Nationalmuseet, fik i forbindelse med et byggemøde besøg af arkitekten, en fotograf, den lokale presse, entrepenøren, kirkeværgen og Riksantikvaren. De ville gerne besigtigede kirken, mens vi arbejdede på stilladset med rensningen af kirkeinventaret.

Vi har pt arbejdet i kirken i 2 1/2 uges tid og er kommet godt igang med rensningen af kirkens inventar. Holdet er nu oppe på 11 konservatorer, og alle opfylder forskellige roller og opgaver i forhold til projektets forløb. I fredags rejste enhedsleder Rikke Bjarnhof tilbage til Danmark og i stedet ankom tre nye ansigter mandag formiddag. På fotografiet nedenfor ses bemandingen udenfor kirken fra venstre Eva Lilja Jensen, Søren Møller, Jan Brøndsted, Robert Larsen, Torben Ernst, Bodil Holstein, Loa Ludvigsen, Johanne Velling, Annemarie Juul og Lis Sejr Eriksen. Fotografiet er taget af Kim Nicolai Hou Alberdi.

kamera 1 328

Den primære opgave lige nu er fortsat at rense kirkeinventaret, og dagen består af en spredt aktivitet i kirkerummet. Det kræves, at alle tager højde for hensigtsmæssige arbejdsstillinger trods ret anstrengende smidighedsudfordringer og klatreevner, som kræver sikkerhedssko og sikkerhedshjelme for at beskytte os på stilladset. Loa holder styr på bemandingens timeforbrug og er desuden ansvarlig for projektets løbende dokumentation. Hun har givet os opstalter af kirkeinventatet med indtegnede kompasretninger, som i øvrigt ikke har været lette at afgøre pga. kirkens utraditionelle retningsmæssige placering. Loa har en vigtig rolle i at samle vores dokumentationsmateriale til den endelige rapportskrivning og skal sørge for, at vi når det hele til tiden. På hendes første arbejdsdag i mandags påbegyndte hun  registreringen af omkring 150 fotos taget af konservatorerne samt de ca. 50 fotos, som er taget af Bevaringsafdelingens professionelle fotograf, Roberto Fortuna. Hans fotografier er smukke og fortællende og vil blive vist i senere blogindlæg. Her er foreløbigt blot et par fotografier fra forskellige arbejdssituationer fra stilladset, som fremover vil blive fulgt op af mange flere.

 kamera 1 273kamera 1 298

 

 

 

 

 

Til dagens eftermiddagskaffe ventede vi alle spændte på, at Robert skulle vende tilbage fra byggemødet. Da vi så, hvad han medbragte til eftermiddagskaffen vendte stemningen fra spænding til jubel, og vi fik under dejlig kagespisning berettet af Robert, at mødet var gået fint. Robert var derfor tilfreds efter et velforberedt byggemøde, og kagen var tiltrængt efter de fysiske anstrengelser på stilladset.

kamera 1 360kamera 1 361

 

 

 

 

 

Vejret er stadig koldt, så nyankomne konservatorer skal ikke lade sig forlede af milde forårstendenser i Danmark, men huske at pakke lune støvler, hue og vanter. På en af Torbens aftenvandringer i tog han nogle meget flotte stemningsbilleder her til bloggen, som kommer i et senere indlæg. Under opholdet vil vi gerne lære så meget som muligt, om stedet vi er kommet til, så der vil komme flere informationer om byens historiske udvikling på et senere tidspunkt. Røros har en fantastisk charme pga. dens særegne autenticitet i byplan og byggestil, og man fornemmer en ensartethed blandt beboernes æstetiske valg, som blandt andet betyder, at der er kniplede gardiner og smukke pelargonier i vinduerne og slet ingen neon- eller plasticskilte foran byens butikker. Vi sender mange hilsner til Danmark og er glade for de søde hilsner, vi har fået her på bloggen fra kolleger. Vi sender særligt mange hilsner til Bygning og Inventars frokoststue i Brede, som vi frygter føles tom, da vi nu kan dække op til et helt frokostbord her i Norge. Vi glæder os til at dele den nyetablerede frokoststue i Røros med de af jer som skal herop.

Om Anja Liss Petersen

Konservator på Natmus
Dette indlæg blev udgivet i Kirkeinventar og tagget , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

1 Response to En glædelig dag!

  1. Rikke Ruhe skriver:

    Hej med jer ! Tusind tak for blogindlæggene – det er virkeligt spændende at følge jeres arbejde deroppe.

    God arbejdslyst – vi sender jer mange gode tanker her fra Frilandsmuseet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *