Sjældne, nyerhververede butiksskodder fra 1800-tallet klar til at blive udstillet

Skrevet af museumsinspektør Anne-Mette Marchen Andersen og konservator Lis Sejr Eriksen,  Nationalmuseet 

Butiksskodde_EB_SalomonButiksskodde_EB_Salomon

Butiksskodde med butiksinteriør og gadebillede før istandsættelse. Foto: Nationalmuseet, Roberto Fortuna.

Butiksskodderne, der viser varer, butiksinteriør, gadebillede og bærer navnet E.B. Salomon, er malet i 1845 og er tilskrevet den jødiske maler og kobberstikker Joel Ballin (1822-1885). Fra skodderne kan læses fantastiske historier om varer og handel i midten af 1800-tallet. Her er en overflod af druer, citroner, ost, the, sæbe, spændende glas, hvor man kan ane indhold, og flasker og tønder med alskens herligheder. I butikken fristes en ung kvinde med en appelsin, mens andre kunder ser på og får vejet varer på butikkens vægt. I gaden er der liv med flere herrer, der spadserer, og en rytter, og dertil kommer illustrationen af kunder, der kommer ud af the-handlen med de flotte skodder. I baggrunden anes kirketårnet fra Nikolaj Kirke.

Emanuel Bendix Salomon grundlagde i 1841 en forretning, der handlede med kolonialvarer en detail, og etablerede i 1845 en thehandel. Forretningen lå på Vimmelskaftet 34, på et tidspunkt hvor gaden så meget anderledes ud end den gør nu. – Skodderne er senere blevet flyttet med forretningen til Adelgade 113, hvor ”Vimmelskaftets Thehus” fik en filial. Allerede i 1889 holdt man op med at sælge kolonialvarer, men fokuserede på salg af the. Firmaet blev i familien Salomon til 1927, hvorefter forretningen blev solgt flere gange. I 1971 lukkede thehandelen.

Nationalmuseet fik i 2017 mulighed for at erhverve skoddene ved hjælp fra Robert og Erna Nielsens Fond.

Butiksskodderne er generelt meget velbevarede, men bærer naturligvis præg af de mange års brug og at have været udsat for al slags vind og vejr. Således er der svindrevner mellem plankerne, sår efter mekaniske skader i træet og optørringsskader i farvelaget. Desuden har skodderne været ferniseret og malet delvis op flere gange… Alt sammen vidnesbyrd, der beretter om butiksskoddernes alder.

Lis Sejr Eriksen konserverer

Butiksskodde med gadebillede under rensning for gulnet fernis og genererende overmalinger. Foto: Nationalmuseet, Anna Kathrine Hansen.

Det har ved istandsættelsen været vigtigt at synliggøre de fremmedartede varer, der var at købe hos Salomon, og samtidig bevare informationer om butiksskoddernes alder og brug samt at fremhæve de malemæssige kvaliteter de exceptionelle gamle skodder har…

Butiksskodde_EB_SalomonButiksskodde_EB_Salomon

Butiksskodde med butiksinteriør og gadebillede efter istandsættelse. Foto: Nationalmuseet, Roberto Fortuna.

Skæmmende gulnet fernis er derfor renset af, mens svindrevner mellem plankerne ikke er samlet, og lige-ledes er optørringsskader og skader efter sollys bevaret. Gamle, stabile kitninger er bevaret – kun suppleret enkelte steder. Butiksskodderne fremstår således fortsat med ”sår” i overfladen efter ridser, og områder hvor træet er trykket tilbage. Farven er heller ikke kompletteret alle steder, hvor den er gået tabt, da netop disse områder vidner om tidligere opmaling.

Til behandlingen blev der anvendt (nævnt i kronologisk rækkefølge)

  • Rensning for overfladesnavs: 2 ½ % Tri-ammoniumcitrat.
  • Fastlægning af løs farve: 4176 Medium für Konsolidierung fra Lascaux
  • Fastlægning af løst træ: PVAc.
  • Afrensning for gulnet fernis og overmalninger: Ethanol : acetone : ammoniak i forholdet 2:2:1 i kombination med mineralsk terpentin.
  • Kompletteret kitninger: 25 % Mowiol (polyvinylalkohol) 18.85 i vand : 75 % Airflex EP1 dispersion (polyvinylacetat) i vand i forholdet 1:1 og kridt.
  • Partiel glansjustering: 10 % Paraloid B72.
  • Undermaling af kitninger: Gouache fra Schmincke.
  • Håndfernisering: Laropal A-81 (aldehyd fernis) 1:5 opløst i Shellsol D40 og Shellsol A i forholdet 1:1.
  • Retouchering: GOLDEN Artist Colors (acrylfarver)

Konservering og restaurering blev udført Januar/februar 2018 af konservator Lis Sejr Eriksen, Nationalmuseet samt konservator Charlotte Eschen og praktikant Antje Verstraten.

De sjældent bevarede butiksskodder vil snarest blive udstillet i Nationalmuseets udstilling Danmarks-historier, tag på opdagelse i 1800-tallets eksotiske varesortiment…

Om Anja Liss Petersen

Konservator på Natmus
Dette indlæg blev udgivet i Interiør, Maleri og tagget , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

3 Responses to Sjældne, nyerhververede butiksskodder fra 1800-tallet klar til at blive udstillet

  1. Rose Maria Bering - Jensen skriver:

    Spændende læsning og vil glæde mig til at se dem. Meget fornemt med oplysningen af de detaljerede materialer, der er brugt til konserveringen. Tak for det! Venlig hilsen Rose Maria

  2. Tora skriver:

    En bruger i Facebook-gruppen Gamle København kommenterede på mit opslag om de fantastiske skodder. Måske I kan bruge den?

    https://m.facebook.com/groups/109602915873899?view=permalink&id=1166929196807927&ref=m_notif&notif_t=group_comment&notif_id=1538761858145928&notif_ref=m_beeper

  3. Karsten Rygaard skriver:

    Virkelig flot restaurering, har set på de skodder mange gange i 1950’erne og 60’erne, da jeg er efterkommer af den sidste indehaver af Thehandlen (J.E.Johanneson der købte thehandlen i 1934). Thehandlen var lukket under krigen, da det var umuligt at importere the, genåbnede i Adelgade 113 i starten af 50’erne. Forstår ikke helt hvordan National-museet har kunnet erhverve dem i 2017, da de blev stjålet fra forretningen i Adelgade 113 i 1971 kort tid efter de var blevet fotograferet, da de sammen med andre effekter fra forretningen var lovet til Københavns Bymuseum
    Venlig hilsen Karsten Rygaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *