Plastik workshop on tour to Canada

Skrevet af Yvonne Shashoua

Plastics_Science_Museum_Ottawa

Plastics Science Museum Ottawa (Edison, HIS MASTER’S VOICE). Foto: Nationalmuseet: Yvonne Shashoua

Der er bred opfattelse af, at plastik holder evigt, men det er langt fra tilfældet. Undersøgelser viser, at i løbet af 1 til 30 år efter fremstilling begynder en irreversibel nedbrydning, der viser sig ved, at materialet bliver klæbrigt, gulligt og begynder at fragmentere. Den allerførste internationale konference, der fokuserede på de mange udfordringer, der er forbundet med bevaring af museums genstande og kunstværker fremstillet af plastik, foregik på Canadian Conservation Institute i Ottawa, Canada i 1991. Postprints af ‘Saving the Twentieth Century’: the conservation of modern materials’ betragtes den dag i dag som et vigtigt referenceværk.

I januar blev seniorforsker Yvonne Shashoua fra Nationalmuseet Miljøarkæologi og Materialeforskning, inviteret af Canadian Conservation Institute til at undervise på en fire dages ”Advanced Professional Development workshop,Conservation of Plastics”. Invitationen, som var en betalt opgave, kom på baggrund af Yvonnes forskning i nedbrydning, konservering og bevaring af plastik, som har stået på siden 2001. Da de 20 pladser til workshoppen hurtigt blev udsolgt, udbød man endnu en workshop. Begge workshops foregik mellem den 11. og 21. juni med 38 deltagere fra Canada, USA, Australien, Brasilien, Argentina, Kina, Japan, Italien, Spanien og England.

Plastik workshop

Plastik workshop, Canada den 11. og 21. juni 2018. Foto: Nationalmuseet: Yvonne Shashoua

Yvonne undervidste i plastiks historie, identifikation af de forskellige plastmaterialer, årsager til nedbrydning og teknikker til at bremse processerne.

Da tilstandsrapporter fra museer i Europa viser at 75 % af alle plastgenstande har brug for rensning, blev deltagerene glade at kunne afprøve og evaluere forskellige rensningsprodukter, mikrofiberklude og kuldioxid i form af iskrystaller som slibemiddel til hård og blød plastik.

Deltagerene undersøger klistret nedbrydning af PVC

Deltagerene undersøger klistret nedbrydning af PVC. Foto: Nationalmuseet: Yvonne Shashoua

De fleste plastiktyper bliver ætset eller opløst, når de kommer i kontakt med organiske opløsningsmidler, så det var også vigtig at afprøve både vandbaseret lim, som fiskelim og trælim og sammenligne deres effektivitet med epoxy og superlim.

Det var utroligt lærerigt at høre om de forskellige udfordringer, deltagerne var oppe imod på deres forskellige museer.  Langtidsopbevaring af plastikgenstande ved indendørs temperaturer, der svinger fra 10°C til 40°C på museer i ørkenen og ved relativ fugtighed på op til 90 % i regneskov, forkorter plastikkens levetid kraftigt.

Nedbrudt skumNedbrudt polyurethanskum. Foto: Nationalmuseet, Yvonne Shashoua

Evalueringsskemaer udfyldt af deltagerne efter begge workshops indikerer, at de efter workshoppen har fulgt sig bedre rustet til at tackle udfordringerne med at bevare plastgenstande for fremtiden!

Derudover blev Yvonne inviteret til at gentage workshoppen i Lissabon og Tokyo i 2019.

Om Anja Liss Petersen

Konservator på Natmus
Dette indlæg blev udgivet i Bevaring, Gummi, Plast og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *