Måling af kontaktvinkler på plast

Hvordan måler vi de ændringer, der er opstået på en plastoverflade efter rensning? Ja, det har vi faktisk flere metoder til. En af måderne er ved at måle kontaktvinklen.

Dråbe med kontaktvinkelmålingNår en vanddråbe ligger på en vandret at overfalde, er den i kontakt med underlaget og med luften. Kontaktvinklen θ er defineret som vinklen mellem underlaget og tangenten til vandoverfladen på det sted, hvor de tre faser (luft, vand, underlag) mødes.

Vi kender det alle sammen fra dagligdagen. Når man placerer en vanddråbe på en glasplade flyder den ud, fordi glaspladen er hydrofil (kan godt lide vand). Dvs. kontaktvinklen er mindre en 90o. Placerer man i stedet vandråben på en mere fedtet overflade (fx en stegepande) trækker dråben sig sammen og ruller rundt, når man bevæger stegepanden. I sådanne situationer er kontaktvinklen større end 90o

Endnu en flot vanddråbe på polyetylenVed at måle kontaktvinklen før og efter rensning kan vi se, om rengøringsproduktet har ændret plastmaterialets overfladespænding fx ved at ridse. Rent praktisk har vi målt kontaktvinklen ved at placere en dråbe vand på plastoverfladen før og efter den blev renset. Derefter taget et fotografi af dråben fra set fra siden. I et computerprogram har vi efterfølgende målt vinklen mellem dråben og plastoverfalden. Mange af dråberne var utroligt flotte, og dem vil vi derfor gerne dele med Jer derude.

Vanddråbe på polyetylenVanddråbe på polystyren-skumVanddråbe på polyesterVanddråbe på polystyrenVanddråbe på PVC

Om Anja Liss Petersen

Konservator på Natmus
Dette indlæg blev udgivet i Plast og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *