Forsker fra Nationalmuseet i LA – 1 del

Livet som Getty Conservation Scholar – første indtryk

Skrevet af Yvonne Shashoua

Jeg har været på Getty Conservation Institute (GCI) i Los Angeles i 14 dage, og nu begynder det at gå fremad med både arbejdsliv og fritid.  Sidste uge var svær for mig, fordi alle GCI medarbejdere var væk på kursus, og jeg led af jetlag og savnede min kæreste, kolleger og løbekammerater meget.  En stor del af tiden gik med at finde vej både rundt om GCI (fire identiske, hvide bygninger uden skilte efter arkitektens ønsker!) og Brentwood hvor ”scholar housing”, et lyserødt boligkompleks med lejligheder, ligger. Vi, omkring 38 af Getty Museums gæster, bor på Sunset Boulevard, hvor trafikken er helt vild døgnet rundt, og hvor man hurtigt kommer til at udløbe for fortov.  Mængden af trafik er det største diskussionsemne i Los Angeles, fordi alle har mindst en bil.  Huset ligger ca. 15 minutters gåtur fra arbejde, men man kan også køre med Getty shuttlebus kl. 8:20 eller kl. 9:55 på arbejde og kl. 17:00 eller kl. 18:30 hjem igen.

Fordi LA er designet kun for bilister ligger supermarkeder og butikker langt fra hinanden, og et af de mange kulturchok for mig har været, at jeg ikke kan kigge forbi Netto på vej hjem fra arbejde, fordi det ligger 5 km hjemmefra. Til gengæld holder mange åbent 24 timer også i weekenden. Et andet kulturchok er madpriser.  Mange fødevarer koster det dobbelte sammenlignet med Irma. Riskiks koster 28 kr. pr. pakke. Frugt og grøntsager koster kun lidt mere end herhjemme og smager fantastisk godt. Om søndagen afholdes Farmers Market i Brentwood, hvor man kan få smagsprøver af mange forskellige eksotiske grøntsager og frugt, alle sammen økologiske.

Getty scholars er opdelt mellem Getty Research Institute (mest for museums inspektører og kunsthistorikere), Getty Museum (kunsthistorikere) og Getty Conservation Institute (naturvidenskabelige forskere) og opholdet er på enten 3 eller 6 måneder. Man søger med projektforslag et år i forvejen. Jeg begyndte mit ophold på samme tid som Stephen Hackney tidl. The Tate Gallery’s laboratorietschef, der forsker i anoxisk opbevaring af malerier.

Vi deler et ”kontor” (gang med flere skriveborde opdelt af Formica væg) og har fået en computer hver samt adgang til en fælles pc, hvor Skype og dyre programmer, som Getty ikke gider købe flere licenser til, er installeret. GCI bruger Skype til kongres og har webcam med.  Scholars får også adgang til bibliotek og elektroniske publikationer.  Anna, bibliotekar, kiggede lidt kritisk på min liste over vigtige publikationer om cellulose acetats nedbrydning, og hun har et mål om, at antallet skal stige fra 25 til over 100, inden jeg tager af sted i juni.  Hun er allerede godt på vej, og jeg mangler ikke læsning til natbordet! Heldigvis betyder det ikke baggageovervægt på vej hjem, fordi alle referencer er opbevaret i programmet EndNote som pdf filer. Brugen af EndNote på GCI betyder også, at bibliotekaren ikke kommer til at bestille den samme publikation to gange.

I den kommende uge regner jeg med at komme med en plan over nogle praktiske undersøgelser af nedbrydningsprodukter fra cellulosacetat.  Mit forslag er, at blødgørere har haft større indflydelse i cellulosacetats nedbrydningsmekanisme, end det har været anerkendt endnu. CA er kendt for at afgasse edikkesyre, men mange forskere har haft svært med at identificere syre i praksis.  Det kan godt være, at blødgørere forstyrrer nedbrydningsprocessen. Hvis det er rigtig, så er det en forklaring på, hvorfor zeolitter og aktivt kul ikke har været så effektiv i at bremse CAs nedbrydningshastighed som håbet, og det vil jeg også gerne undersøge.  Jeg regner med at fremstille CA film med forskellige mængde af de to blødgørere dietylftalat og difenylfosfat og undersøge afgasning fra dem.

Løb er lidt besværlig pga. manglende fortov, men jeg har fundet to flotte morgenture. En med mange bakker og en anden tur ned til Santa Monica strand, omkring 8 km væk hjemmefra og langs standvejen.  Mange folk dyrker yoga, tai chi og vægttræning på stranden tidligt om morgenen. Jeg har også startet i Santa Monica Runners, der træner kl. 8 hver søndag langs Venice Beach.  Getty Museum har også et fitness center, der er gratis for medarbejdere. Getty Spa, som det hedder, har to fuldtids trænere.  Lisa er elite trappeklatrer og Michael er tidl. stuntmand.  Begge underviser hold, samt hjælper medarbejdere med rygestop og vægttab. Ved siden af træning er fitnesscenteret et godt sted for mig at møde kolleger fra andre afdelinger. LA har ikke noget, der ligner DHL Stafetten, men har nogle høje bygninger, hvor hold fra firmaer, også Getty, konkurrerer i at klatre op af trapperne hvert år i april.

Jeg har ikke skrevet noget om vejret, fordi jeg havde forstillet mig, at LA fik sol hele tiden med temperaturer op i 30’erne hver dag. Sagen er, at fordi byen ligger i nærheden af ørkenen, bliver det koldt omkring 6°C om natten og formiddagen og omkring 17°C om dagen, når de fleste er på arbejde.  I dag ligner LA vejret Danmark meget med tungt regn og dis, men landskabet er lidt anderledes.

Jeg glæder mig til at komme i gang med mit projekt og til at fortælle mere om laboratoriet og konservering på GCI.

Med varme hilsener
Yvonne

Om Anja Liss Petersen

Konservator på Natmus
Dette indlæg blev udgivet i Forsker i LA, Plast og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *