Fagfolk på besigtigelse

Uge 18

Som nævnt i et tidligere blogindlæg var forskellige fagfolk på besøg i kirken onsdag d. 5. maj. Her blev der holdt et møde om byggesagen, og de skulle efterfølgende besigtige konservatorernes arbejde med at restaurere kirkens inventar.

1besigtigelse

 3besigtigelse

 Her ses arkitekt Jon Hauge fra Byggkontroll AS sammen med konservator Robert Larsen.

Og her igen Jon Hauge forrest til venstre, kirkeværgen fra Røros Kirke Bjørg Helene Skjerdingstad og Riksantikvarens sagsansvarlige Iver Schonhowd.

På næste fotografi ses den lokale presse samt repræsentanter og håndværkere fra Entreprenørfirmaet J. Kjellmark AS og Robert Larsen i baggrunden.

2besigtigelse

Fotografierne er taget af konservator Torben Ernst, som har indfanget kirkerummet fra et hensigtsmæssigt perspektiv til at beskrive, hvordan det daglige arbejde forgår på et ret omfangsrigt stillads. Her ser det måske lidt kaotisk ud, men det er opbygget således, at konservatorerne kan komme tæt på alle detaljer af inventaret fra loft til gulv. Stilladset er nogle steder højere end tre etager. Ydervendte profiler og fyldninger på pulpiturerne, søjler, prædikestol og orgelfront giver derfor ikke meget plads til højdeskræk.

Pressenyt om restaureringen af Røros Kirke 

I blogindlægget fra d. 6. maj er der et link til en avisartikel i Røros lokalavis Fjell-Ljom. Men også et interview til radio og tv skulle være på vej, og vi har desuden fundet artikler om Nationalmuseets restaureringsarbejde i  Adresseavisen fra d. 6. maj 2010 og Arbeidets Rett – avisa for fjellregionen fra d. 7. maj 2010, som også var på besøg, da der var besigtigelse i onsdag d. 5. maj. Adresseavisen skriver, at Riksantikvarens sagsansvarlige Iver Schonhowd og projektleder Robert Larsen diskuterer emner som marmoreringer, malerier og bladforgyldninger og at den største udfordring er at blive enige om, hvordan de forskellige detaljer skal se ud. Heldigvis citeres Schonhowd for at sige: ”Vi er veldig enige” i Adresseavisen.

En vigtig faktor er helheden, som Arbeidets Rett skriver: ”Schonhowd er meget fornøyd med arbeidene, som er utført så langt. Han påpeker, at kirkerommet ikke skal glinser av nytt bladgull, når jobbet er gjort. – Vi diskuterer ulike metoder for rensning og tilbakaføring. Det er vigtig å se helheten. En ting er å jobbe isolert med enkelte bygningsdetaljer. Noe anner er å gjøre det i et stort kirkerom som dette. Alt skal være i harmoni, og det er vigtig å få fram fargespillet, for eksempel i marmoreringen, forklarer Schonhowd.” Til dette kan vi tilføje, at netop helheden er en stor udfordring, når 11 konservatorer arbejder med at rense på samme blå marmoreringer, og noget vi derfor er særligt opmærksomme på.

Ældningsgrad og forskel på smudslag er meget varierende, når man sammenligner kirkens inventar. Lyspåvirkning og tidligere restaureringer har gjort noget inventar mere sart i forhold til andet, og inventarets placering kan ligeledes have medført mere eller mindre slitage. Uanset hvordan disse forhold ser ud, skal vi alle ramme samme rensningsniveau, og vi går derfor ofte frem og tilbage og sammenligner fra forskellig afstand for at vurdere, om vores arbejde hænger sammen med resten af kollegaernes arbejde. Det endelige tjek bliver foretaget af Robert Larsen, hvor vi jævnligt diskuterer projektets fremgang. Det er derfor ofte rart at afslutte en sektion med at kalde ”Robert, kommer du lige herop/herned?” for at høre, om man kan gå videre med noget andet eller skal forsætte rensningen med henblik på at få den nødvendige sammenhæng i kirkerummet.   

Vi er desuden glade for at læse følgende citat fra artiklen i Adresseavisen ”Skitt og støv er borte, det har kommet frem blåfarger ingen har sett på mange år. Kirka har blitt mye lysere, stråler kirkeværge Bjørg Helene Skjæringstad”. Vi er glade for, at dem som kender og bruger kirken til daglig også følger med i restaureringen og kan se, at rensningen gør en forskel på inventarets udtryk.

Om Anja Liss Petersen

Konservator på Natmus
Dette indlæg blev udgivet i Kirkeinventar og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 Responses to Fagfolk på besigtigelse

  1. Per Kristian Madsen skriver:

    Kære alle i Røros,

    Det er sjovt at følge med i jeres arbejde. Jeg kan godt genkende jeres beskrivelse af, hvordan det er at være på stilladset i en stor kirke, f.eks. fra engang i Århus Domkirke, eller i Roskilde.

    Jeg tror, der vil kunne laves en rigtig god historie om jer som NMs udsendte medarbejdere også i danske medier. Har I talt med Anni Mogensen om det?

    God Kristihimmelfart – det er vel også helligdag i Norge, men måske arbejde i den med?

    Mvh
    Per

  2. Vigdis Vingelsgaard skriver:

    Så fint å lese om deres opplevelse av Røros. Kristian kvart var en konge med sans for malm av alle slag.
    Gled dere til 17. mai i byen på fjellet!
    Kan dessuten anbefale dere å utforske Peder Hjort, Hjortkapellet og Hjort-Engan….
    Hilsen Vigdis

  3. Johanne Velling skriver:

    Kære Per Kristian Madsen og Vigdis Vingelsgaard
    Mange tak for jeres hilsner, dem er vi meget glade for. De er blevet læst højt hjemme på hotellet her til aften. Det glæder os at I følger med i vores arbejde og opholdet i Røros. Det er en rigtig god ide at gøre den danske presse opmærksom på vores store projekter, også i fremtiden. Vi vil tale videre om hvordan en pressemeddelelse kan gribes an, så Anni Mogensen kan få tilsendt noget konkret materiale.

    Og selvom det er for sent at sige god kristihimmelfartsdag, så håber vi fridagen kunne nydes med dejligt vejr i Danmark. Men tak for din hilsen Per, vi hyggede os om aftenen med en dejlig fællesspisning der bestod af en ret med renkød og kartoffelmos – dejlig lokalt. Vi arbejdede dog torsdag, så vi i stedet kunne holde et par timer fri d. 17. maj. Vi er alle glade for at vi netop var i Røros d. 17 maj til at se det fine optog og de lokale bunader.

    Og tak for anbefalingen Vigdis, vi har allerede udforsket Hjortkapellets historie blandt andet gennem et lille aftensforedrag af Jan Brøndsted, som fortalte om minedriften. Han og andre af konservatorerne har købt nogle hæfter af “Fjellfolk” på Rørosmuseet Olavsgruvan samt bogen “P. Hjorts og P.S.Krags efterretninger om Røraas Kobberverk og Præstegjeld”, som oprindeligt blev udgivet af John Aas i 1846, men fås nu genoptrykt af Rørosmuseet fra 2009. Det er spændende læsning især fordi at historien har så stor betydning for stedet hvor vi opholder os. Skriv endelig igen med gode input – I har allerede givet ny inspiration til flere blogindlæg.
    Med venlig hilsen Johanne Velling

  4. carsten bilde skriver:

    Hej Røros! (Bjørk Skjerdingstad)

    Spændende at læse om restaureringen af Røros Kirke. Har været på besøg i Røros, og set på jeres gamle træbygninger, for nogle år siden på vej
    til Nordkap. Jeg ser nu, at I har danske fagfolk til at hjælpe jer med
    at restaurere kirken, og det finder jeg interessant. Jeg håber at I må
    få et godt resultat ude af det.
    carsten

    En hilsen til Bent & Pia.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *