Det sidste snavs fjernes

Uge 20 og 21

Vi har i en uges tid gået kirken efter for at fjerne det sidste snavs. I begyndelsen af uge 20 var vi særligt opmærksomme på at få alle hjørner og flader i et ensartet rensningsniveau. Alle hjørner er blevet set efter af Mikala og Lis, så vi endnu engang kunne kravle op på stilladset – oftest til de mest utilgængelige hjørner af inventaret – hvor der stadig lå synlig snavs, pletter og overmalinger. Det overraskende er at øjets bedømmelse af, hvor snavset inventaret er, hele tiden flytter sig. Dels fordi øjet bliver mere trænet i at se snavset, og dels fordi man efterhånden glemmer, hvor snavset der var i begyndelsen, og derfor sætter nye mål for, hvor meget der skal fjernes. Harpiks og overmalinger bliver f.eks. lige pludselig meget mere forstyrrende, når det ikke længere er kamufleret af snavs. 

Billede 123   Billede 088

De store armbevægelser er skiftet ud med mindre håndledsbevægelser, der på en anden måde kræver koncentration og anstrengelse. Med skalpeller og griseknive fjerner vi uønsket harpiks, gamle løbere fra sidste restaurering og snavs.

På midterste fotografier ses et eksempel på et af de mere krævende områder, som skulle renses med skalpel. På fotografiet er højre side endnu ikke renset.

IMG_4514

IMG_3764 Billede 130

Der er i et hjørne af kirken også blevet etableret en arbejdsstation, hvor løse inventardele får fastlagt løst farvelag (se foto ovenfor til højre). Løsdelene består blandt andet af forgyldte bladranker og små hvidmalede krukker med forgyldninger.

Mætning af farvelaget

Billede 137Vores næste store pejlemærke har i et stykke tid været mætning af malingslaget. Mætningen foretages med fernis/lak, som bliver påført inden retoucheringen, så farvelaget genvinder sin dybde. I mandags fik vi gjort siden med kongestolen helt klar til mætning og Mikala og Søren gik igang med at stryge fernissen/lakken på. Rersultatet er meget tilfredsstillende, og vi glæder os over at få afsluttet den del af processen, så vi kan påbegynde retoucheringen. I den næste tid vil de resterende sider af kirken blive mættet.

Snedkerarbejde

Udover Nationalmuseets konservatorer, der er spredt rundt i kirken, er der lokale snedkere, elektrikere og andre håndværkere fra Kjellmark, der alle arbejder på at sætte kirken i stand. Vi er meget tilfredse med snedkerarbejdet, og nedenfor ses to lokale snedkere fra Rørosmuseet, der er i gang med udlusning af svindrevner på profiler og fyldninger.

Billede 112Billede 117

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

Skift i bemandingen

Billede 008

Her ses holdet fra uge 20. I uge 21 er Ida Haslund ankommet (se fotografiet nedenfor). Hun er blevet sendt direkte op på stilladset, men har til gengæld kunne nyde at Lis havde hentet kage til eftermiddagskaffen, og at der var store middagsplaner på hotellet i løbet af ugen.

 

Billede 145Billede 156

Om Anja Liss Petersen

Konservator på Natmus
Dette indlæg blev udgivet i Kirkeinventar og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *