STN og Sverresborg

Uge 24

Hvad er STN?

Ja tro det eller ej, det er ikke en ny influenza, men en ko-race. Racen er fremavlet i slutningen af 1800-tallet og var (er) hovedsagelig koncentreret omkring Røros-egnen. STN (Sidet Trønderfe og Nordlandsfe) er først og fremmest et malkekvæg med moderat kropsstørrelse, og den er fantastisk til at bevæge sig i alt slags terræn. Den gennemsnitlige vægt for et voksent dyr er ca. 400 kg, og racen er naturligt kollet, hvilket vil sige, at de ikke har/får horn.IMG_4936

I lørdags var det Røros-kua-dag (Røros-ko-dag) i byen, så der var et leben fra tidlig morgen til sen aften. Tre køer og to kviekalve gik fra bondens nye kostald nord for Røros til den gamle stald på Rasmusgården i centrum. Arrangementet viser og fortæller os, hvordan kvæget i gamle dage blev drevet ind til byen om vinteren, hvor de fleste af byens stalde var fulde af køer. Ud over køerne var der et lille marked, hvor der solgtes kød, smør og rømme – altså hovedsagelig sæterspecialiteter. (Rømme er et traditionelt norsk mejeriprodukt. Fløde syrnes med en bakteriekultur, enten naturlig eller kunstig tilsat. Almindelige typer er lettrømme (let-rømme) med 20% fedt, og seterrømme (sæter-rømme) med 35% fedt).IMG_4957

Der var også en lille auktion med en autentisk Auktionarius, og her fik Mikala købt et par fine gamle træski. Hun ville endvidere gerne have haft fingrene i en lækker økse, men en anden dame blev ved med at byde, så Mikala trak sig.

 

Hmm… Hvad er så Sverresborg?

Sverresborg vil svare til Frilandsmuseet i Danmark. Det hører under Trøndelag Folkemuseum og ligger lidt udenfor Trondheim centrum. I lørdags var vi en lille flok, der tog til Trondheim for at nyde kulturen og shoppingmulighederne. Vi afsluttede dagen med et besøg på Sverresborg, hvor vi bl.a. så Aspaasgården, som har ligget i Røros, men blev flyttet til i Sverresborg i 1917.

P6120074 copy

Gården var oprindeligt en Bergmannsgård/stua fra begyndelsen af 1700-tallet, men blev bygget om og til af Per Andersen Indset i 1790’erne. Han var snedker på Kobberverket og har sandsynligvis hentet inspiration til dette barokke hus i Trondheim. Huset står uforandret siden Per Andersen Indset ændrede det, men har fået navn efter den sidste familie, der boede der.

 Fyldningsdør i AspaasgårdenRester af marmorering på fyldningsdør i Aspaasgården

Herover ses to døre fra Aspaasgården. Den venstre dør er tofarvet og fører ind til fin stue med grå brystpaneler og okkerfarvede vægge. Den højre dør viser resterne af en ældre marmorering med mørk bundfarve og en lysere og meget barok åretegning.

Om Anja Liss Petersen

Konservator på Natmus
Dette indlæg blev udgivet i Kirkeinventar og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 Responses to STN og Sverresborg

  1. Randi Borgos skriver:

    Hei Mikala!
    Takk for hyggelig samtale på Røroskuas dag i Rasmusgården, og gratulerer med nye ski! Jeg vil bare kommentere en liten misforståelse: Kyrne og kalvene blir ikke fraktet til Rasmusgården med trailer, de går på sine egne ben. Rolf Petter Tørres, som eier kyrne, bygde ny kustall (fjøs) like utenfor byen, på Sjøbakken, i 2001. Det er ikke langt å gå. Før nyfjøset ble bygd hadde han dyra sine i en stall inne i byen. Vil du og dine kolleger besøke den sjeldne og flotte besetningen med Røroskye hos Rolf Petter, vil jeg gjerne bli med dere. Jeg arbeider ved Rørosmuseet og har telefon 72 40 61 87. Privat: 72 41 35 63.
    Beste hilsen fra Randi Borgos

  2. mikala bagge skriver:

    Hej Randi!
    Tak for din kommentar – jeg nød virkelig dagen i Rasmusgården meget og har siden været på besøg hos Rolf Feragen på hans sæter i Feragen.
    Vi skal nok se at få rettet misforståelsen og skrive at køerne selv er gået til Rasmusgården på Røros-kuas dag.
    Det er desværre lidt sent at jeg har set din besked, men hvis det kan lade sig gøre i morgen aften, vil jeg meget gerne se besætningen hos Rolf Petter Rørres, du er velkommen til at sende mig en sms på 004521800108.
    Mange hilsener
    Mikala Bagge

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *