Følg med når Norske Røros får besøg af konservatorer fra Danmark

Røros. I baggrunden ses kirken. Foto: sigkyrre

http://www.flickr.com/photos/sigkyrre/3486047271/

 

Røros uge 16

Fra slutningen af april til midten juli tager et hold konservatorer fra Nationalmuseets Bevaringsafdeling til Norge – nærmere bestemt Røros Kirke i Røros. Røros er en mineby, som for alvor blev udviklet omkring 1646 af blandt andre Christian den 4, som på daværende tidspunkt var konge af Danmark og Norge. Røros Kirke, som ligger i byens centrum, er fra 1784 og har stort set stået uberørt siden dengang. De danske konservatorers opgave vil være at lave en nænsom konservering og restaurering af kirkens smukke 1700-tals inventar. Projektet er et af Bevaringsafdelingens største i nyere tid, og det vil holde mellem 8 og 12 konservatorer beskæftiget i de kommende 12 uger. Røros Kirke og Røros by er begge optaget på UNESCOs Verdenskulturarvliste (World Heritage List), så det er en speciel opgave de danske konservatorer står for at skulle udføre.

”Bergstadens Ziir” eller bedre kendt som Røros Kirke blev bygget i Kobberværkets storhedstid ”til Guds ære og bergstadens pryd”. Kirken, som stod færdig i 1784, bærer navnet med rette, da den troner majestætisk over samtlige træhuse. Kirkens inventar er unikt, da det står næsten uberørt, siden det blev malet. Bemalingen består hovedsagligt af en blålig marmorering med enkelte forgyldte profiler og ornamenter, som passer smukt ind i det kølige norske kirkerum. Norges Rigsantikvar regner kirken for at være en af de ti mest profilerede kirker i Norge, og den er samtidig en af landets største med plads 1.600 sognebørn. Det er denne forholdsvis urørte kirke Nationalmuseets konservatorer dags dato er påbegyndt konserveringen og restaureringen af. 

Interiør

 

 

Den norske forfatter, journalist og politiker Johan Falkberget har givet kirken kælenavnet ”Fjeldets Katedral”. Falkberget blev født i Røros, og har fra han var 7, til han var 27 arbejdet i kobberminerne.

 Historien om bjergbyen Røros er tæt forbundet med kobberminedrift. Minedriften i Røros blev udviklet i det 17. århundrede og udnyttedes i over 300 år indtil 1977. Det hele begyndte med en prøvemine i “Rauhåmmåren” i 1644 under ledelse af forvalteren ved “Kvinke Kobberværk”, Lorentz Lossius, og efter 1646 voksede minebyen i hastigt tempo. Eksperter fra Danmark og Tyskland kom med deres viden og erfaringer om minedrift, og de fik afgørende betydning for udviklingen af Røros og regionen. Bygninger skød op omkring “Malmplassen” med to parallelle hovedgader og rektangulære blokke, der var typisk for byplanlægningen i tiden omkring minedriftkongen Christian den fjerde. Indbyggerne i Røros kombinerede minedrift med landbrug, og gennem sin 333 år lange historie spillede “Røros Kobberværk” en dominerende rolle i økonomisk og social henseende i både region og i kongeriget Danmark/Norge.

I 1679 blev byen fuldstændig genopbygget efter svenske troppers ødelæggelse, og i dag har byen cirka 80 velbevarede træhuse fra den tid. Mange af disse træhuse har en karakteristisk mørk ”tømmerplanke” facade, der giver byen et historisk udseende og en speciel atmosfære. Røros er en af Europas ældste byer med træhuse og en af de få minebyer i verden, som er opført på UNESCOs liste over verdenskulturarv. Byens centrum har en sjælden stor mængde velbevarede træhuse, og det ægte og autentiske forstærkes ved at nutidens moderne mennesker bor og arbejder i de gamle huse.

Om Anja Liss Petersen

Konservator på Natmus
Dette indlæg blev udgivet i Kirkeinventar og tagget , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

6 Responses to Følg med når Norske Røros får besøg af konservatorer fra Danmark

  1. Kære alle jer i Røros,

    Jeg ønsker jer alle en god og spændende tid i det norske med denne store og gode opgave. Røros er en central by at arbejde i, og jeg er sikker på, at I også lokalt vil blive fulgt med meget stor interesse. I står jo med en del af indbyggernes fortid mellem hænderne.

    De bedste hilsener
    Per

  2. Lene Floris skriver:

    Kære alle i Røros,

    Her kommer en hilsen fra Forsknings- og Formidlingsafdelingen.
    Vi ønsker jer rigtig god arbejdslyst med det spændende projekt og glæder os til at følge jer i tekst og billeder.
    God ide at blogge!

    Med venlig hilsen
    Lene

  3. KViC skriver:

    God arbejdslyst til jer alle – bliver spændende at følge med i.
    Mangler i artikler eller lignende fra tidsskrifter eller kongresser, så vil vi gerne prøve at hjælpe jer.
    Hilsen KViC, Konservatorskolen

  4. Skovbjerg Eg skriver:

    Hej.
    Vi kommer på besøg mandag den 28. juni og selvfølgelig kommer vi til kirken for at se på jeres arbejde.
    Vores plan er at se Røros på en hverdag, besøge diverse seværdigheder, opleve den gamle by og dens butikker.
    Vi har været i Røros for adskillige år siden.
    Mange hilsner fra
    Else og Skovbjerg Eg,
    Lundøvej 73,
    7840 Højslev Kirkeby
    004526227277

  5. Anja Liss Petersen skriver:

    Kære Else og Skovbjerg Eg

    Det glæder os, at I har fulgt med i bloggen, og at I tager turen til Rorøs, men vi må desværre skuffe jer med, at kirken er lukket for besøgende. Til gengæld er der en meget fin lille udstilling umiddelbart overfor kirken, der handler om hele restaureringsprocessen. Der vil I endvidere finde billeder af forskellige konservatorer, som er i gang med at arbejde.
    Vi håber, at I får en god tur til Røros.

    Med venlig hilsen

    Johanne & Anja

  6. Skovbjerg Eg skriver:

    Kære Johanne og Anja.

    Uanset om vi kan komme ind i kirken så glæder vi os allerede meget til at gense Røros.
    Efter Røros skal vi videre til Stavøy, mundingen af Tronhjemsfjorden, derfra sydpå til Bergen og Prædikestolen og endelig afslutte med en gåtur i Oslos gader og så er den sommerferie nok også brugt.

    Mange hilsner fra
    Else og Skovbjerg Eg,
    Lundøvej 73,
    7840 Højslev Kirkeby
    004526227277

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *