Farvearkæologisk undersøgelse af arkitekten Viggo Møller-Jensens eget hus

Skrevet af Line Bregnhøi

Lige inden Corona-pandemien ramte os alle, nåede Nationalmuseet at udføre en farvearkæologisk undersøgelse af ejendommen Borrekrattet 7 i Kongens Lyngby, nord for København. Undersøgelsen er udført for Realdania By og Byg, der har erhvervet ejendommen fra Møller-Jensens familie. Arkitekten Viggo Møller-Jensen (1907-2003) tegnede og fik opført huset i 1939, til egen bolig samt tegnestue. Enkelt udført som en bo-maskine, dog også indrettet med plads til hygge.

Den farvearkæologiske undersøgelse viste, at husets interiører oprindeligt er farvesat i den lyse ende af farveskalaen med rosa, lyseblå og hvide limfarvede vægge. Hertil er udvalgte elementer, som eksempelvis radiatorer, rør og døre, gjort til farvemarkører i kraftige kulører som ren okker, mørk blå og mørk rosa. Endvidere blev der opsat blomstrede tapeter i enkelte rum. Husets farvesætning må opfattes som en del af sin tid, med de lyse kulører og tapeter, samtidig med at der er tilføjet modernistiske træk med klare farvemarkører.

Realdania By & Byg ønsker at føre huset tilbage til dets oprindelige udseende og har engageret arkitektfirmaet Fogh og Følner som rådgivere på opgaven. Al maling er oprindeligt udført i limfarve og linoliemaling, som stadig var almindeligt på den tid, og disse materialer vil man anvende igen ved genskabelsen af husets oprindelige farvesætning.

Om Anja Liss Petersen

Konservator på Natmus
Dette indlæg blev udgivet i Bevaring, Bygningsbevaring og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *