Beboelsesvognen og De Farende Folk – del 2

Skrevet af Johanne B. Mogensen

Konserveringen

Konserveringsarbejdet har primært drejet sig om farvelaget, da det var her, vi fandt de største skader. Væggene i stuen var beklædt med træpaneler, som i Justus Langtofts tid var de dekoreret med malede blomster. Farvelaget var flere steder kraftigt opskallet og dryssede på grund af en tidligere vandskade. Det lykkedes os at rede det meste af farvelaget på panelerne og ligeledes at fastlægge de resterende opskalninger på de andre bemalede overflader på vognen. Der skulle bruges en del lim og varme, da man tydeligvis sjældent har fjernet de gamle farvelag, før man påførte et nyt. Mange af opskalningerne er entydigt opstået på grund af de mange spændinger farvelagene i mellem. I de fleste tilfælde opstår opskalninger og afskalninger i et farvelag, når træet trækker sig sammen, og farvelaget ikke kan følge med. Her gik opskalningerne på tværs af træets årer og havde sit eget liv uafhængigt af træet. Dette kunne tyde på, at der i nogle af lagene er brugt en malings type af ringe kvalitet. Vi ved for eksempel, at det under Anden verdenskrig var svært at skaffe oliefarve baseret på ren linolie, og at man blandt andet gjorde brug af fiskeolie.

Af andre sjove detaljer i vognen kan for eksempel nævnes, den måde man på et tidspunkt har lappet et hul i vægbeklædningen (et metalfolie) bag brændeovnen. Der hvor det var brudt, har man klistret et stykke Danish Blue Cheese papir op med bagsiden ud ad, således at det passede til væggens øvrige overflade. Dette viser, at vognens beboere har været nøjsomme og opfindsomme.

 

I soveværelset fandt vi tre lag tapet. Det ældste var et fint blomstret Scandiatapet, det næste er rosastribet tapet og det yderste et gult blankt tapet, der kunne tyde på, at der tale om hyldepapir. Hyldepapir er praktisk i et soveværelse, hvor hoveder og hænder sætter deres spor, når man ligger i køjesenge. Der var dog også sat ekstra gråt smudspapir op i de zoner, hvor der har været mest kontakt med f.eks. pomadiseret hår. Tapetet var løst flere steder, så det blev fæstnet forsigtigt og nænsomt, så man altid vil kunne skille lagene ad igen eller få adgang til træet bagved. Derudover blev løse trædele limet og fæstnet. Alle udvendige metaldele blev gennemgået og om nødvendigt overfladebehandlet. Fliserne i køkkenet blev taget ned renset og limet og opsat igen.

Vi er nu færdige med at konservere Beboelsesognen indvendigt samt det meste af det ydre. Vi vender tilbage og færdiggør resten til foråret, når varmen gør det tåleligt at opholde sig i et uopvarmet magasin.

Glædelig Jul til alle fra Johanne Bornemann Mogensen 🙂

Om Anja Liss Petersen

Konservator på Natmus
Dette indlæg blev udgivet i ENB og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

7 Responses to Beboelsesvognen og De Farende Folk – del 2

  1. Frank Rosenkilde skriver:

    Hej
    Hvor er det sjovt at se en gammel beboelses vogn igen, mig i 1960 og 2 af mine søskende er født i sådan en! Det bliver fint at se den istandsat , bliver der evt.en eller anden form for præsentation når den er klar ?
    Venlig Hilsen Frank Rosenkilde.
    PS. vi har altid blevet kaldt “De rejsende” – se blandt andet Anders Enevig s Tatere og rejsende

  2. Anja Liss Petersen skriver:

    Hej Frank

    Nej, det bliver den desværre ikke. Den er blevet konserveret, fordi det er en ENB-genstand (Enestående National Betydning), men den bliver nok aldrig udstillet, og vil derfor ikke være synlig for offentligheden.

    Med venlig hilsen

    Anja

  3. David langtoft skriver:

    Hej Anja vil det heller ikke være muligt for familien af justus langtoft at se/gense vognen. ?? Mvh David langtoft

  4. Charlotte Jakobsen skriver:

    Hej.
    Hvor ville jeg også gerne se denne vogn, er selv en efterkommer, dog længere ude. På billedet på del 1 er min far og lola,ville ønske det var mig som også havde fået den ære at være tilstede og se hva der er gjort ved vognen 🙂

  5. Lya Erica Eriksen skriver:

    Tante Amalie og onkel Justus vogn..Husker den nøje.Tante og onkel var nogle af de gamle elskelige rejsende.Jeg er selv født i vognparken på blushøjvej.Boede der lige til vi blev smidt væk pga banen..Tante og onkel har stadig en nulevende søn tilbage.Onkel Svenne..Han kan sikkert fortælle en del…Ingen havde indlagt vand eller lys…Man klarede sig med en 10 liters vandspand det blev fyldt op flere gange dagligt,ved vandposterne..Lyskilderne var petroleumslamper..Varme kilderne kakkelovne.En primus havde de fleste.To gasblus og de heldige et lille gaskomfor med en lille ovn..Det var virkelig tider.<3

  6. David Langtoft skriver:

    Det er min oldefars vogn den der , dejligt at se den bliver istandsat =)

  7. Anja Liss Petersen skriver:

    Kære efterkommere til Justus Langtoft.
    Det er rart at opleve at i er interesserede i beboelsesvognen. Vi blev færdige med at konservere den for ca. to år siden. Det vil sige, at vi blot har stabilseret den så den ikke forfalder ydeligere. Vi har ikke rekonstrueret eller ført den tilbage til dens oprindelige udseende.

    Hvis i gerne vil se den igen kan i forsøge at kontakte Museumsinspektør Anne Marie L.Pedersen. Det er hende der kan afgøre om det kan lade sig gøre.

    Mvh. Johanne Bornemann Mogensen, Bevaringsafdelingen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *