Skrevet af Line Bregnhøi
Lige inden Corona-pandemien ramte os alle, nåede Nationalmuseet at udføre en farvearkæologisk undersøgelse af ejendommen Borrekrattet 7 i Kongens Lyngby, nord for København. Undersøgelsen er udført for Realdania By og Byg, der har erhvervet ejendommen fra Møller-Jensens familie. Arkitekten Viggo Møller-Jensen (1907-2003) tegnede og fik opført huset i 1939, til egen bolig samt tegnestue. Enkelt udført som en bo-maskine, dog også indrettet med plads til hygge.
Den farvearkæologiske undersøgelse viste, at husets interiører oprindeligt er farvesat i den lyse ende af farveskalaen med rosa, lyseblå og hvide limfarvede vægge. Hertil er udvalgte elementer, som eksempelvis radiatorer, rør og døre, gjort til farvemarkører i kraftige kulører som ren okker, mørk blå og mørk rosa. Endvidere blev der opsat blomstrede tapeter i enkelte rum. Husets farvesætning må opfattes som en del af sin tid, med de lyse kulører og tapeter, samtidig med at der er tilføjet modernistiske træk med klare farvemarkører.
I husets entré blev der fundet rester af et tapet med stiliserede kornblomster. Foto: Nationalmuseet, Johanne Bornemann Mogensen. Tapetet er fundet i tapetprøvebogen ”Tapetprøver udvalgt blandt Tapeter fra F.D.B.”, udgivet 1943. Fundet og fotograferet af Vibeke Andersson Møller, Nationalmuseet.
Sammen med det blåblomstrede tapet var træværket malet i hhv. hvid og blå. Den blå markerede døren til stuen samt trappen til tegnestuen på 1. sal, døre til mere inferiøre rum, som køkken og bad, var hvide. Altså en farvesætning defineret ud fra funktion. Den blå er også anvendt som farvemarkør andre steder i huset. Foto: Nationalmuseet, Line Bregnhøi
Ældre foto af Viggo Møller-Jensens tegnestue. På fotoet fremstår radiatoren under vinduet med en mørk farve. Denne viste sig at være en ren okker, i et ellers hvidt rum. Foto beroende hos Realdania By & Byg.
Tegnestuens farvesætning; loft, vægge og træværk var hvide, mens radiator var okkerfarvet. Foto. Nationalmuseet, Line Bregnhøi.
Realdania By & Byg ønsker at føre huset tilbage til dets oprindelige udseende og har engageret arkitektfirmaet Fogh og Følner som rådgivere på opgaven. Al maling er oprindeligt udført i limfarve og linoliemaling, som stadig var almindeligt på den tid, og disse materialer vil man anvende igen ved genskabelsen af husets oprindelige farvesætning.