Skrevet af Ida Haslund
Alle fire hvælvkapper er nu fuldt frilagt, så motiverne kan ses i deres helhed. Hver kappe gengiver et apostel martyrium: I østkappen ses apostlen Bartholomæus martyrium, i sydkappen ses apostlen Filips martyrium, i vestkappen ses apostlen Johannes Evangelistens martyrium og i nordkappen ses apostlen Jacob den Ældres martyrium.
Ifølge Nationalmuseets kirkekonsulent Martin Jürgensens tolkning af billederne, er malerierne udført efter tryk af Lukas Cranachs apostelserie, som blev udført c. 1512, men udgivet i 1548 i Martin Luthers Das Symbolum der Heiligen Aposteln i Wittenberg hos Georg Rhau.
Ved sammenligning mellem tryk og de nyfundne malerier i kirken er det tydeligt, at malerierne i Skibinge Kirke i komposition og indhold er udført efter Lukas Cranachs tryk. Hvorfor disse malerier netop er placeret i Skibinge Kirke, samt spørgsmålet om hvem der har udført dem, er endnu ikke afklaret. Den høje kunstneriske kvalitet i udførelsen af malerierne vidner dog om, at der er tale om en udsædvanlig dygtig og rutineret maler.
Motivet i den nu frilagte nordkappe i Skibinge Kirke forestiller apostlen Jacob den Ældres martyrium. Jacob blev halshugget, og det er netop denne scene som maleriet gengiver.
Lukas Cranachs tryk af apostlen Jacob den Ældre.
Sådanne motiver er ikke tidligere set i danske kalkmalerier og må derfor regnes for noget ganske enestående – set i sammenhæng med den efterreformatoriske periode i Danmark. Tolkningen er endnu ikke fuldt afklaret, og der arbejdes i øjeblikket på at aflæse så meget som muligt af de fire tekstbånd, der ses nedenfor hver scene.
På nuværende tidspunkt fortsætter konservatorerne med at finrense malerierne for kalkslør samt udbedre skader i farve- kalk- og pudslag.
Torsdag d. 16. juni 2011 vil der være mulighed for at se malerierne på nært hold, da kirken holder åbent hus fra kl. 18:30 til 21:00. I dette tidsrum er det muligt at komme op på stilladset og se malerierne med egne øjne.
Se de unikke kalkmalerier på tæt hold i Skibinge Kirke
Den 16. juni 2011indbyder Skibinge Menighedsråd til åbent hus fra kl. 18.30-21.00, hvor der bliver en enestående mulighed for at se de unikke kalkmalerier, som Nationalmuseet i øjeblikket arbejder på at fritlægge og restaurere højt oppe under kirkens hvælvinger. Her kan folk fra nær og fjern komme op på stilladset i Skibinge Kirke og se Nationalmuseet konservatorer arbejde og få hele historien bag og se det fantastiske nyfundne kalkmaleri fra år ca. 1575. Der vil aftenen igennem være hold af 10 personer, som vil få en ca. 15 minutters præsentation på stilladset. Af sikkerhedsmæssige grunde kan der ikke være flere end 10 personer på stilladset af gangen og derfor kan der opstå ventetid i løbet af aftenen, men bare rolig alle skal nok komme til. Der vil aftenen igennem også være små foredrag i Skibinge Kirkehus om arbejdsmetoder, historier om andre kalkmalerier m.v. Der vil blive serveret kaffe og kage. Arrangementet er gratis, og alle er velkomne.
Kalkmalerierne blev for ca. 3 år siden fundet under en indvendig kalkning af Skibinge Kirke. De blev dateret til omkring 1575, og blev hurtigt vurderet som meget unikke og det flotteste fund, der er gjort i Danmark til dato fra den tid.
Efter en række forundersøgelser af kalkmaleriernes tilstand, stod det helt klart, at det eneste rigtige var at fritlægge og restaurere kalkmalerierne. Projektet med dette arbejde blev budgetteret til ca. 3,2 mio. kr. Skibinge Menighedsråd ansøgte Augustinus Fonden, som fandt projektet så enestående, at de valgte at fuldfinansiere hele projektet. Nationalmuseet blev efterfølgende valgt, som dem der skulle udfører arbejdet. Arbejdet gik i gang 1. marts 2011 og vil vare ca. 1 år.
Kalkmalerierne som er at finde i kirkens hvælving nærmest koret har flere forskellige scener, som stort set er fritlagt nu, og vil blive afsløret i løbet af aftenen.
Ida Haslund, Konservator ved Nationalmuseet, og daglig leder af projektet udtaler:
“Malerierne er udsædvanligt godt bevaret og udført med en meget høj kunstnerisk kvalitet. Ydermere er maleriernes billedindhold meget interessant, set i et efterreformatorisk perspektiv. Noget lignende er ikke tidligere set herhjemme. Samlet set gør det malerierne til et helt enestående fund inden for dansk kalkmaleri.”
“Skibinge Menighedsråd er naturligvis stolte over at kunne præsentere et så unikt fund af kalkmalerier. Vi er dybt taknemmelige for, at Augustinus Fonden gjorde det muligt, at vi kunne gennemføre dette for vores kirke så vigtige arbejde. Ligesom det er en fornøjelse at samarbejde med konservatorerne fra Nationalmuseet om dette projekt. I forvejen er Skibinge Kirke meget smuk og har nogle flotte perler i form af altertavle, prædikestol og orgel, men disse kalkmalerier sætter prikken over i-et” fortæller menighedsrådsformand i Skibinge Peter Ole Sørensen
Med venlig hilsen
Peter Ole Sørensen
Hej Ida
Håber i har haft rigtig mange på besøg i aften til denne enestående oplevelse. Godt at læse, at arbejder fortsætter et godt stykke tid endnu, så der måske blive endnu en chance for at se resultatet af jeres arbejde. Det vil jeg glæde mig til.
Mvh Jesper
Vi var tilfældigvis ved Skibinge Kirke på en ferie i Sydsjælland – og muligheden for at se kalkmalerierne på tæt hold ville vi ikke lade gå fra os.
Det var en stor oplevelse. Fint at se hvordan holdet arbejdede på stilladset og fantastisk at få lov til at se kalkmalerierne “ind i ansigtet” som da de blev malet!
Efter at have kikket på malerierne gik vi i konfirmandstuen for at høre Ida Haslund, som med stor viden og stor formidlingsevne fortalte om malerierne, om de uafklarede spørgsmål og om kirkehistorien. Publikums mangeartede spørgsmål blev besvaret klart og varieret. Det var en flot aften, tak for det.
Arne og Lise Laursen
Kære Lise og Arne
Mange tak, vi er altid glade for at få positive kommentarer til vores indlæg og arrangementer. Jeg er glad for at høre, at i havde en god og udbytterig aften.
Hilsner Anja 🙂
Min kone og jeg deltog i går (10-06-2012) i gudstjenesten og den officielle indvielse af de gamle kalkmalerier i Skibinge kirke.
Imponerende arbejde, der er gjort i forbindelse med afdækningen af disse kalkmalerier, og nogle spændende historier om motiverne.
Ikke mindre spændende af, at det er i kirken, som altid har været min mors families kirke, og kirken, hvor jeg selv blev døbt for en rasende masse år siden.
Kæmpe oplevelse.