Kølen – fra imprægnering til frysetørring i facon

Efter at vi fik lavet rekonstruktionen af skrogets form, kender vi kølens facon og arbejdet med at tørre den kan gå igang. Kølen er i 8 dele og delene har ligget til imprægnering en vandig opløsning af PEG 2000 siden vi modtog dem på Bevaringsafdelingen i Brede i 1999. PEG – polyethylenglycol – er et vandopløseligt, syntetisk  imprægneringsmiddel der kan minde lidt om voks. Det fremstilles med forskellige molekylestørrelser – PEG med høj molekylevægt er fast stof ved stuetemperatur og ikke særlig følsomt overfor varierende luftfugtighed. Omvendt er PEG med lille molekylevægt (for eksempel 200) helt flydende ved stuetemperatur og meget hygroskopisk. Vi bruger PEG 2000 der er fast stof ved stuetemperatur – det er stadig let at opløse i vand og det trenger relativt godt ind i det nedbrudte, arkæologiske træ. PEG’en har til opgave at erstatte noget af det materiale der er forsvundet fra det gamle træ i den periode det har ligget i jorden og blevet nedbrudt. Det tager lang tid at imprægnere træet – fra 3 til 10 år alt efter hvor tykt træet er og hvor åben/nedbrudt strukturen er. Kølene har ligget i næsten 9 år og har nået slutkoncentrationen på 40% PEG 2000. 
Et stykke køl skal findes i imprægneringskarret og gøres klar til montering. Et stykke køl skal findes i imprægneringskarret og gøres klar til montering.

 Lige siden vi fik målene for den korrekte facon på kølen, har Lotte, vores smed, været igang med at lave konstruktioner der kan fastholde kølene i tørringsprocessen. Selv om træet er nedbrudt, kan vi godt risikire at det arbejder eller slår sig i tørringsprocessen. Desuden skal vi sørge for at kølen får den lille krumning som rekonstruktionsarbejdet har vist at den har haft. Det kræver en solid opspænding – dels for at give og fastholde træet i den rigtige facon, men også for at undgå vridninger undervejs i tørringsprocessen. Samtidig skal vore spændanordninger ikke efterlade mærker i træoverfladen eller skygge for energioverførslen i tørringsprocessen. Det kræver god tilrættelægning – ikke mindst fordi vi skal arbejde relativt kort tid med det enkelte stykke. Når vi først har taget en køldel op af imprægneringsvæsken, skal den ret hurtigt på plads i sin understøtning, spændes op og alle løse fragmenter skal sættes på plads. Det er meget vigtigt at træet ikke begynder at tørre mens vi formgiver og spænder træet op, så vi hælder jævnligt PEG og vand over – og pakker køldelene ind i plastic så snart vi kan komme til.

Vi undersøger om køldelen ligger helt rigtigt i gaffelen inden den spændes fast.

Vi undersøger om køldelen ligger helt rigtigt i gaffelen inden den spændes fast.

Når alt sidder som det skal, løftes kølen op på en slæde og spændes fast. Når alle 8 dele er fastspændt på slæden og pakket ind i plastic, skubbes denne ind i det store frysetørringsanlæg. Temperaturen sættes til – 30°C. Vi har stukket temperaturfølere ind i træet, disse er koblet op på en datalogger, så vi kan se hvornår det hele er frosset ind og helt stivt. Så trækker vi slæden ud, tager plasticen af, skubber træet ind i tanken igen og lukker lågen forsvarligt. Nu går der omkring 5 måneder til vi igen skal have fat i træet – det er den tid det tager at frysetørre køldelene….

Alle køldele pakkes ind i plastic inden indfrysning Alle køldele pakkes ind i plastic inden indfrysning
Et kig gennem ruden ind til kølene i frysetørringsanlægget. det er ikke til at se, men temperaturen er -25 grader Celsius og trykket er o,1 mbar - altså fuldt vacuum. Et kig gennem ruden ind til kølene i frysetørringsanlægget. det er ikke til at se, men temperaturen er -25 grader Celsius og trykket er o,1 mbar – altså fuldt vacuum.
Dette indlæg blev udgivet i Vanddrukkent træ og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *