Bogen Malet blev udgivet 4. maj 2022

Skrevet af Johanne Bornemann Mogensen

Viden om udviklingen af malematerialer og maleteknikker anvendt i arkitekturen er vigtig kulturarv og afgørende for vores oplevelse af arkitektur. Johanne Bornemann Mogensen, konservator ved Nationalmuseet, har gravet sig ned i de seneste hundrede års udvikling inden for malematerialer og -teknikker og har skrevet en bog om emnet. Det er første gang, at 1900-tallets skelsættende teknologiske udvikling af malematerialer og teknikker anvendt i arkitekturen undersøges som et samlet hele.

Selv om vi har viden om, at vi mennesker har malet og dekoreret vores bygninger langt tilbage i historien, så har den teknologiske udvikling i de sidste 100 år været afgørende for udfoldelsesmulighederne. Udviklingen inden for malematerialer og -teknikker er kommet til at sætte et meget tydeligt præg på erhvervsejendomme, offentlige bygninger og private boliger i Danmark.

I bogen ’Malet’ undersøges et repræsentativt udvalg af danske bygningers oprindelige farvesætninger og dekorerede overflader, og de anvendte malematerialers teknologiske udvikling og teknikker beskrives og analyseres i lyset af stilhistorien, den samfundsmæssige udvikling og danske maleres arbejdsforhold i perioden.

Bogen kan læses i forlængelse af konservator Line Bregnhøis undersøgelser og publicering om 1800-tallets maleteknikker i ’Det malede rum’ (2010, ny udgave 2017). 

’Malet’ er rigt illustreret med nye flotte arkitekturfotos af Roberto Fortuna.​​​​​​​

Bogen udkommer netop i år på Gads forlag i anledning af Københavns Malerlaugs 400-års jubilæum og giver som den første i en dansk sammenhæng et samlet bud på anvendelsen af malematerialer og teknikker i det 20. århundredes arkitektur.​​​​​​​

Bogen er blevet til med støtte fra Augustinus Fonden, Bergiafonden, Kirsten & Freddy Johansens Fond, Th. P. Stillinges Fond, Realdania og Varelotteriet.

Læs mere på forlagets hjemmeside: https://gad.dk/malet


Om Anja Liss Petersen

Konservator på Natmus
Dette indlæg blev udgivet i Bevaring, Bygningsbevaring, Bygningsdekoration, Interiør og tagget , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *