Skrevet af Annette Hjelm Petersen
En af verdens ældste kogger, Kolding-koggen et skibsvrag fra slutningen af 1100-tallet, blev delvist udgravet i Kolding Fjord i 1943 og helt udgravet i 2001. Siden har størstedelen af fundet været opbevaret på Staldgården ved Koldinghus i vandkar.
Nu er det endelig besluttet, at det skal konserveres. Så i oktober 2023 flyttede Kim Møller og Kim Hou Alberdi i samarbejde med et baksehold fra BMS vraget til Nationalmuseets enhed for Konservering og Restaurering, hvor det skal 3D dokumenteres og derefter konserveres. Det er bevillingen fra D/S Orient’s Fond // Dampskibsselskabet NORDEN til det femårige forskningsprojekt ”Havet – fra urtid til nutid”, der muliggør dette.
Mens træet fra Koldinghus ligger i store kar og afventer dokumentation i Brede, er Torben Malm og David Gregory i gang med at lægge en slagplan for hævning af resten af fundet, som blev udgravet fra fjorden i 1943. Herefter blev det anbragt i åbne containere, der blev sat ned i Kolding Å, så træet blev bevaret, mens man overvejer, hvad der skal ske med fundet.
I Brede ligger der nu ca. 60 stykker tømmer i kar, og i containeren i Kolding Å er der ca. 18 stykker. Der er rygter om, at der stadig ligger vragdele nedgravet på land i kanten af åen, men det finder Torben og David ud af med tiden.
I 2001 var 3D dokumentation af vanddrukkent træ kun i sin spæde start. På det tidspunkt overgik vi fra analog 1:1 tegning af arkæologisk træ til digital opmåling, og Kolding-koggen var det første skibsvrag, der i et projekt på det daværende ”Nationalmuseets Marinarkæologiske Forskningscenter” i Roskilde, blev opmålt i 3D ved hjælp af en FaroArm i 3D tegneprogrammet Rhino.
Mere end 20 år senere er skanning og fotogrammetri blevet den nye og ekstremt præcise måde at opmåle på, og endelig har vi fået vores egen 3D skanner. Arbejdet med dokumentationen er så småt gået i gang, dog har vi en udfordring omkring kar-kapacitet for at kunne imprægnere træet, men arbejder på, at det problem er løst til maj 2024, så vi for alvor kan få gang i flowet af afrensning af træ, 3D opmåling og konservering.
I forrige uge var Nationalmuseets direktion på besøg i Brede, og ved den lejlighed nåede Sterre at skanne museets direktør Rane Willerslev. Det tog ca. ½ minut, og billederne viser, hvor god en skanning bliver, selvom det bliver gjort hurtigt. Det kunne have været væsentligt bedre, hvis der havde været længere tid – og hvis Rane havde stået helt stille.
Vi ser frem til at kunne holde åbent hus på trækonserveringen i Brede og vise både træ og skanningsresultater fra Kolding-koggen engang i forsommeren 2024.