Skrevet af Anette Hjelm Petersen og Anne Lisbeth Schmidt
Klunkehjemmet, et af Nationalmuseets udstillingssteder i det centrale København, er virkelig værd at besøge. Lejligheden blev indrettet i 1890 og står med sit originale, overvældende klunketidsinventar: ægte tæpper af uld, tunge overpolstrede møbler betrukket med silkestof, broderede puder i mængder, malerier, nips og meget, meget mere. Desværre har lejligheden i mere end tyve år været plaget af insektskadedyr.
Siden 1999 er især brun pelsklanner (Attagenus smirnovi) og smal frøklanner (Trogoderma angustum) blevet påvist i de 45 klisterfælder, der er systematisk opsat i lejligheden. Disse insekter lever af animalsk og vegetabilsk materiale, som findes i rigelige mængder i inventaret.
I årevis har vi forsøgt at bekæmpe de aktive skadedyrsangreb med jævnlig støvsugning og en årlig hovedrengøring samt frysning og karantæne af de ramte effekter. Efter et gedigent angreb så vi os nødsaget til at gøre noget andet og mere effektivt.
Nationalmuseets skadedyrspolitik er at undgå anvendelse af pesticider og giftstoffer, fordi det er skadeligt for både mennesker og museumsgenstande. Derfor ansøgte vi Miljøstyrelsen i 2016 om dispensation til at behandle lokalerne med diatoméjord, et kiselholdigt middel, som vi tidligere havde haft held med til bekæmpelse af skadedyr – men som for tiden desværre ikke er tilladt at anvende i Danmark.
I vores nye artikel “The battle against pests in a Victorian Home. A case study of the effect of diatomaceous earth”, som netop er publiceret i tidsskriftet Studies in Conservation, redegør vi for, at udlægning af diatoméjord under gulvtæpper og paneler i Klunkelejligheden har reduceret antallet af skadevoldende insekter mærkbart. Men diatoméjord er ikke et kvikfix. Forudsætningen for at holde insektskadedyr under kontrol i Klunkelejligheden er et konstant opsyn med insektfælderne, jævnlig omhyggelig rengøring samt gentaget udlægning af diatoméjord, hvor der måtte komme nye angreb. Nu håber vi, at diatoméjord kan blive anerkendt af Miljøstyrelsen som et effektivt middel mod kravlende og krybende insekter.